Et & Sağlık

İçeriğindeki kreatin, B6, B12 vitaminleri ve OMEGA-3 beyni geliştirir, hafızayı kuvvetlendirir. İçerdiği besinler kısa sürede enerjiye dönüşerek vücudun zinde kalmasına destek olur. Özellikle kreatin ve protein bakımından zengin olması sayesinde kas yapımını destekler. Bu nedenle spor ve diyet yapanlar için en önemli besin kaynaklarındandır. Kırmızı et ve suyu 9 farklı amino asit, demir, çinko ve magnezyum gibi kemik sağlığı ve gelişimine faydalı mineraller bakımından oldukça zengindir. Demir açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğu için anemiyi (kansızlık) engeller ve kan sağlığının korunmasını destekler. Selenyum açısından zengindir, kolon kanseri gibi ciddi hastalıklardan korunmaya yardımcıdır. İçerdiği B kompleks vitaminleri sayesinde saç, cilt ve göz sağlığını korur.
 
Protein, demir ve B grubu vitaminler bakımından çok zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından olmazsa olmaz bir yere sahiptir. Çocukların yeterli miktarda et tüketmemeleri; zihinsel faaliyetlerinde durgunluk, kas ve iskelet sisteminin sağlıklı gelişememesi, kansızlık ve bünye zayıflığı gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir. Bilimsel verilere göre, 4 – 6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20 – 25 gram protein tüketmeleri gerekir. Bu da yaklaşık olarak 100 – 125 gram kırmızı ete denk gelmektedir. 7 – 9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26 – 38 grama çıkarken, 10 – 13 yaş aralığında ise 39 – 60 gram arasında değişiklik gösterir. Diğer bir ifadeyle sağlıklı bir gelişim için kg başına 1 g protein alınması gerekmektedir.
Kırmızı et, gebelikte hem anne hem de bebek sağlığı için iyi bir protein, demir ve B vitamini kaynağıdır. Et proteinlerinin en önemli özelliği, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken temel aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde içermesidir. Bu nedenle, özellikle hamilelik döneminde vücudumuzun yapıtaşları olan kaliteli et proteinlerinin et tüketimi yoluyla anne adayları tarafından alınması gerekir. Hamilelikte normal dönemlere oranla, günlük olarak 10 ile 14 gram fazla protein almak gerekir. Bu oran hamileliğin sonlarına doğru daha da artmalıdır.
İnsanlarda hastalanma riski yaratmaması ve besleyici olabilmesi için hayvanların kesilmeden önce mutlaka veteriner hekim muayenesinden geçmiş olduğunu bilmemiz gerekir. Hayvanın kesiminin, parçalanmasının, soğutulmasının, ambalajlamasının ve paketlemesinin teknik ve hijyenik şartları taşıyan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanmış tesislerde ve uygun usullerle yapılmış olması çok önemlidir. Et güvenilir yerden satın alınmalıdır. Etin özelliğine göre damgalanmış olmasına, siz satın alırken parçalanmış, canlı ve parlak kırmızı renkte olmasına, yüzeyinde aşırı ıslaklık ve yapışkanlık bulunmamasına dikkat edilmelidir. Et uzun süreli muhafazaya bağlı olarak, yüzey rutubetini kaybetmiş ve kurumaya bağlı olarak donuklaşmış, koyu kahve veya kararmış olmamalıdır. Etin kendine özgü kokusunun dışında ağırlaşmış kötü bir kokusu, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu olmamasına dikkat edilmelidir. Dondurulmuş ürün alıyorsanız, son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Kasaptan veya reyondan et satın aldıktan sonra mümkün olduğunca kısa sürede eve getirilmeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Günlük ihtiyaçtan fazla alınan etler, tek seferde tüketilebilecek porsiyonlara bölünerek, derin dondurucularda muhafaza edilmelidir. Kaynağı belli olmayan markasız ürünler satın alınmamalıdır.
Oksijene maruz kalmamış (örneğin vakumla paketlenmiş) et bordo veya morumsu renktedir. Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etin rengi parlak kırmızıya döner. Buzdolabında 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, rengi dışında hoş olmayan bir kokusu ve yapışkan bir dokusu vardır. Eti tüketirken yapısına ve rengine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kolay bozulabilir bir besin olduğu için alışverişte etinizi en son almaya dikkat edin. Alışverişte her türlü sızıntının önüne geçmek için çiğ et paketlerini ayrı ayrı plastik torbalara koyun. Hemen tüketmeyecekseniz +4 derecede buzdolabında veya -18 derecede dondurucuda saklayın. Buzdolabında saklanan eti 3 veya 5 gün içinde tüketin
Hamburger, köfte gibi önceden pişirilmiş etleri aldığınızda sıcak olmasına dikkat edin. 2 saat içinde (ortam sıcaklığı 30 derecenin üstündeyse 1 saat içinde) tüketin. +4 derecede kapalı kaplarda buzdolabında veya -18 derecede dondurucuda saklayın. Buzdolabında sakladığınız pişmiş eti en fazla 3-4 gün içinde soğuk olarak ya da 75 dereceye kadar yeniden ısıtarak tüketin.
Etinizi hemen tüketmeyecekseniz derin dondurucuda saklayın. Derin dondurucuda sakladığınız eti ya çiğ olarak küçük parçalar halinde ya da pişmiş olarak plastik buzdolabı poşeti veya yağlı fırın kağıtlarında saklayın. Eti kesinlikle alüminyum folyoya sararak saklamayın. Alüminyum bir süre sonra ete geçmeye başlayacaktır, bu da sağlık için çok tehlikeli zararlı maddeler demektir. Dondurulmuş etinizi, en çok 1 yıl içerisinde tüketmeye dikkat edin. Dondurulmuş eti ya buzdolabının alt raflarında bir kap içerisinde ya da direkt pişen yemeğin içerisinde çözdürün. Mikrodalgada veya poşetli şekilde dondurduğunuz eti direkt sıcak suda da çözdürebilirsiniz. Dondurulmuş eti bir sefer çıkartıp çözdürdükten sonra, yeniden dondurmayı sakın denemeyin. Çözülmüş eti en kısa zamanda tüketin.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

HADİ KONUŞALIM

kasap@bizimkasap.com

0 (258) 242 80 80

Muhasebe Alım & Satım : 0 (533) 050 26 85

Veteriner Hekim : 0(538) 514 98 23

BİZİ ZİYARET ET

Servergazi Mh, Fatih Sultan Mehmet Blv. No:22, 20040 Merkezefendi/Denizli